Shiraz brukar ofta omnämnas som ett rödvin som passar till kött. Men det passar även till den vegetariska matfantasten! Det gäller bara att försöka hitta vegetariska alternativ som är kryddiga och mustiga, och det finns det gott om.Här tipsar vi om den absolut godaste rödvinssåsen som med fördel serveras tillsammans med en svampgryta med mandelpotatisgratäng; eller varför inte portabelloburgare? Oavsett vad du väljer är det den här rödvinssåsen du ska välja!
Många vegetarianer klagar på att rödvin så ofta förknippas med kött. Och visst, shiraz till en köttgryta är ett äktenskap i munnen. Men sedan vet vi också att det är tråkigt att vara enspårig när det kommer till matlagning! Därför tänkte vi idag tipsa om hur du kan reda en fantastisk och smakrik rödvinssås, utan att använda varesig köttbuljong, köttfond eller gelatin. Och om du vill få det veganskt kan du byta ut smöret till ett mjölkfritt smör. Servera den med fördel till en krämig potatisgratäng, svampgryta eller något annat mustigare.
Gott och så enkelt
Du behöver följande ingredienser:
- 3 dl rödvin, helst med 100% australiensiskt Shiraz
- 3 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- Vitpepparkorn
- Torkad timjan
- Rosmarin (torkad eller färsk)
- 2 msk svartvinbärsgelé utan gelatin
- 2 scharlottenlökar
- 50 gram smör
- Maizena
- Salt och peppar
Hacka scharlottenlöken och fräs den tills den fått färg. Ha sedan i de torkade kryddorna och vitpepparn. Häll i rödvinet och koka ner rödvinet till 2/3. Lös upp buljongen i vattnet och eventuella färska kryddor och svartvinbärsgelén. Smaka av med salt och peppar. Red såsen med maizena och vatten. Vispa sedan i smör och servera med något alldeles extra gott. Om du är osäker på hur du ska kombinera rödvinssås till vegetarisk mat kan du alltid fråga på Systembolaget eller hos din vinimportör.
Du kan välja att sila bort kryddorna om du vill, men det är inte nödvändigt. Snarare är det kul och gott med alla kryddor som får ge textur till såsen, och så ser den så där kaxigt hemmagjord ut, vilket kommer göra succé bland dina gäster.
Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock!