Det har blivit kallare, hösten är här på riktigt och den varma jackan är ett måste för att överleva kylan. Minusgrader rapporterar SMHI och som det ser ut är nu kylan här för att stanna.

Vad innebär då detta? Svaret är enkelt. Den innebär en god middag hemma, med ett gott vin som värmer.Vad ska du då laga? En gryta att reommendera är Modupes Nigerianska köttgryta med jordnötter. Det är en otroligt god gryta som värmer även när det är minusgrader ute och dessutom är den lättlagad. Den är gjord på nötgött och tillsammans med gul lök, spiskummin, koriander , viltlök och jordnötter blir den helt magnifik. Hela receptet hittar du i den här artikeln från Sveriges Radio.

Till den goda grytan, eller egentligen oavsett vad du väljer att laga, rekommenderas vin från Shiraz. Varför? Detta vin odlas framförallt i Sydafrika, i vintunnaområderna Paarl och Stellenbosh. Deras Mothers Milk Barozza Shiraz en favorit och innehåller hela hundra procent av Shiraz, perfekt att servera till smakrika kötträtter som exempelvis köttgryta. Vill du läsa mer om drycken? Läs detta pressmeddelande, där man beskriver närmare om varför den är så otroligt god. Du kan även läsa mer om just Shiraz på vinleverantören Vingruppens sida här: http://www.vingruppen.se/wineworld/shiraz/.

Det är inte heller första gången vinet uppmärksammas till höst och vinter. I en artikel från Sydsvenskan skrev man redan om druvan 2010 och det som var aktuellt då stämmer än idag. Så här står det:

Hösten kom alldeles för fort och det blev alldeles för brådstörtat med att leta fram långbyxor och tröjor. Det är då det gäller att gilla läget och en pålitlig tröst är att lämna regnet i fred, stänga till ytterdörren och korka upp en flaska shiraz.

En kan ju inte annat att hålla med. Så på med ylletröjan, duka bordet och njut av en god köttgryta tillsammans med ett magiskt vin.