Sommarmat karaktäriseras av två saker: den ska ta vara på säsongens råvaror, och den ska vara enkel att göra. Det är dessutom ett stort plus om den kan ätas kall, så att man kan ta med den till stranden, eller till en picknick i parken.

Om man bara ska nämna en ingrediens som symboliserar den svenska sommaren skulle nog de allra flesta säga färskpotatis. När den första färskpotatisen för säsongen säljs blir det en riksnyhet, varje år. De flesta kokar potatisen och äter den med sill och gräddfil, eller gör en potatissallad, antingen en klassisk svensk eller en fransk med senapsvinägrett. Men det går att göra mycket mer med färskpotatis.

Färskpotatis på nya sätt

Om man har köpt (eller tagit upp) färskpotatis för att göra en somrig rätt, men det kommer en regnig och kulen sommardag – den svenska sommaren är som bekant en smula opålitlig – då passar det bra att göra en gratäng. Skär färskpotatis i mindre bitar, lägg i en smord ugnsform, klipp över dill och häll på vispgrädde samt salta och peppra. Grädda mitt i ugnen i 45 till 60 minuter, på 225 graders värme.

Man kan också baka färskpotatis i ugn, även detta på 225 graders värme. Då behöver man inte dela den i mindre bitar. Istället ringlar man olja (gärna olivolja) över skrubbad potatis och strör över flingsalt. Den ugnsbakade potatisen passar bra att servera till alla typer av grillrätter. Det går även att tillaga potatis i foliepaket direkt på grillen. Bäst blir resultatet om man gör eget kryddsmör och rullar potatisen i detta innan man slår in den i folie och lägger den på grillen.

Grönsaker på grillen

Över huvud taget grå det att tillaga de flesta grönsaker och rotsaker i foliepaket på grillen, och man kan även tillaga frukt på detta sätt och servera som dessert. Man kan även göra spett med grönsaker. Ska man bjuda ett större sällskap, där några är vegetarianer, på grillat kan man låta dem komponera sina grillspett själva, utifrån ett urval av både animaliska och vegetabiliska ingredienser.