I fjol skrev vi om en ökning med matkasse hem, ont anat att mathandeln på nätet skulle växa ännu lite mer. Det rapporterar i alla fall Svenska Dagbladets Näringsliv i en artikel som du kan läsa här. Siffrorna i artikeln visar att föräljningen av plockvaror online steg med över 60 procent under 2014. Det är alltså inte matkassar med färdiga recept som vi såg förut, utan här går man helt enkelt och handlar online snarare än att gå till en fysisk affär. I artikeln kan vi även läsa att HUI Research som står bakom siffrorna menar även på att handeln kommer att mångdubblas inom några år.

Vad händer om Ica tar över marknaden?

Och vi vet ju vilka aktörer som just nu är störst på marknaden. Det är Linas Matkasse, Mathem, Tasteline med ???????????????????????????????????????mera. Det är alltså inte de stora aktörerna som äger marknaden, detta är dock någonting som mycket väl kan förändras.  Detta är någonting som Ulf Johansson som är professor vid Lunds Universitet har uttalat sig om. Han säger så här till tidningen:

– För att det här verkligen ska lyfta krävs att de stora dagligvaruföretagen satsar. Och skulle Ica verkligen bestämma sig för att det här är viktigt, på samma sätt som man gjort med egna varumärken, spelar det ingen roll hur väl företag som Mathem har positionerat sig.

Det finns alltså anledning för Mathem och andra leverantör av mat hem att känna sig hotade. Mest troligt är dock att butiker som Ica köper upp en av dessa leverantörer, eftersom de ändå är experter på det matleverans till hemmet.

Hur det blir återstår att se, men det är mycket intressant att följa utvecklingen – främst eftersom detta är någonting som verkligen underlättar familjer och hushåll i Sverige.