Fläskytterfilé är en benfri kotlett av fläskkött som har blivit populärare de senaste åren. Här hittar du ett flertal goda recept på fläskytterfilé.

Några saker som är viktiga att tänka på vid tillagning av fläskytterfilé är:

  • Att inte steka köttbiten för länge, aldrig mer än 70 grader i innertemperatur, då den lätt kan bli torr.
  • Att läsa på förpackningen om köttet är mörat eller inte.
  • Om man fettet önskas att tas bort är det bra att ta bort det efter stekningen, då fettet är en bra smakbärare.

https://www.nybergsdeli.se/flaskytterfile-recept/ hittas många härliga recept på fläskytterfilé, och här följer ytterligare några.

Fläskytterfilégryta med trattkantareller

I en gryta tillsammans med lök, trattkantareller och matlagningsgrädde gör sig fläskytterfilén väldigt bra. För att laga detta behövs inga exakta mått, utan trattkantareller och grädde doseras efter smak. Till att börja med fräses lök och trattkantareller i olja eller smör tills löken har blivit mjuk och kantarellerna gett ifrån sig sin vätska. Därefter steks köttet, skuret i skivor eller i strimlor, tills det fått färg på bägge sidor. Köttet kryddas med salt och peppar. Köttet behöver inte bli genomstekt, då det kokar färdigt senare i grytan. Därefter blandas kött och kantarellfräs och matlagningsgrädde. Eventuellt kan grytan spädas med lite vatten eller mjölk. Önskas en tjockare sås tillsätts lite redning. Såsen smakas sedan av med salt och peppar, och det är även gott att ha i lite lingonsylt direkt i såsen. En köttbuljongtärning kan också ge extra smak. Serveras med kokt potatis, kokta morötter och lingonsylt.

Stekt fläskytterfilé

Fläskytterfilé är också jättegott att steka som den är, med bara salt och peppar på. Den kan stekas i skivor direkt i en stekpanna, vilket ger en fin stekyta på alla sidor. Det finns dock en risk att köttet blir torrt på detta sätt, om det inte passas noggrant. Ett annat sätt att tillaga fläskytterfilé är att salta och peppra köttbiten, steka den ganska hårt i en gjutjärnsgryta tills den har fått färg på ytan. Därefter tillsättes lite vatten, och eventuellt lite lök eller andra grönsaker som kan ge smak, och locket lägges på. Nu får köttet tillagas i ångan under lång tid, vilket ger ett mycket mört och gott kött. Serveras med till exempel potatisgratäng och grönsallad.