Ett säkert sätt att servera ett större sällskap något som alla kan äta är att bjuda på buffé. Nackdelen är att det blir ganska mycket jobb, men med smart planering och några genvägar går det att duka upp en riktig festmåltid utan att arbeta ihjäl sig.
En buffé kräver en viss planering, och man bör fundera på vad man ska bjuda på minst två veckor i förväg. Vissa rätter kan man förbereda i god tid och frysa in. Det gäller t.ex. pajer, som kan göras en vecka innan, frysas in och sedan tinas upp i ugnen. Man bör också tänka ut i god tid om buffén ska ha ett tema. Bäst är för det mesta att inte ha det, utan att helt enkelt välja några riktigt goda rätter. Det minskar risken att utbudet ska vara helt omöjligt för någon av gästerna. Eftersom många kök kännetecknas av att en eller flera ingredienser används i nästan alla rätter kan exempelvis en libanesisk buffé bli helt omöjlig för den som är allergisk mot sesam.
Tänk på det här
Därför är det bättre att blanda friskt på buffén, även om man inte behöver gå till överdrift. Väljer man ut några olika smårätter som man själv gillar brukar det bli bra, framför allt om man undviker ingredienser som många är allergiska mot i åtminstone några av dem. Tänk alltså på att ha minst en glutenfri, lite matigare rätt på menyn, exempelvis en potatissallad. Och ha en laktosfri och helst också vegansk rätt, samt bröd och några röror eller liknande.
I övrigt är det fritt fram, men tänk på att rätterna ska vara goda att äta ljumna eller kalla, och att inte servera för känsliga rätter, eftersom maten kommer att stå framme länge. Visst kan man göra som på finare restauranger, och servera skaldjur som ligger på is. Men förr eller senare kommer isen att smälta, och är man inte uppmärksam kommer maten att bli skämd då. Därför är det bättre att hålla sig till säkra kort.